onsdag 23 oktober 2013

DIY - Ljuslyktor


Det pysslas måttligt här hemma just nu.
Tiden finns helt enkelt, men ibland glimmar det till och idag har jag fixat till några ljuslyktor av gamla korv-konserv-burkar.

När vi serverar korv på jobbet handlar vi in jättestora konservburkar från Sibylla. Man säkert fråga både på gatukök och restauranger, om de vill bli av med lite konservbukar. Dessa har jag tingat på jobbet, diskat ur och sprayat svarta. 
Den mindre har det varit fruktcocktail i. Ta en tur i affären och kika efter en bra storlek. Konserver är ju oftast inte så dyra.
Sprayen köper jag billigt på Cheapy.


Skrev ut en liten stjärna på datorn att använda som mall. Det underlättar att tejpa fast den, så att den ligger helt stilla när man med en blyertspenna ritar av den. Går även bra att rista med en spik... om man t ex skulle lägga bort pennan ;0)


Sedan är det bara att börja göra hål med hammare och spik. Det är inte helt lätt på de stora konservburkarna, eftersom de är ganska tjocka. De blir lätt lite buckliga, men det går att böja tillbaka med handen. Självklart går det även att borra hålen, men tänk då på att du använder dig utav ett metallborr.

När alla hålen var på plats, sprayade jag lyktorna en gång till för att dölja att det försvunnit lite färg på en del ställen.

Sedan satte jag små ljuslyktor av glas i konservlyktorna för att inte riskera att ljusen blåstes ut av vinden så lätt.

Blev verkligen jättenöjd!


Ha en fin kväll!

KRaM!!söndag 20 oktober 2013

DIY - Halloweenhinkar

Då har staffpinnen kommit till mig i Pysselstafetten 
som nu har pågått i ca två veckor.

Wihooo!!
Så himla kul grej detta är och så många fina och 
roliga pyssel vi har fått ta del av.
Det börjar närma sig Halloween och vi som har barn, vet hur otroligt dyrt det här med kostymer kan vara. Jag vet inte hur ni har det, men mina barn kan verkligen inte tänka sig att använda samma kostym två år i rad. Ganska förståeligt!
Hur som helst...
För att kanske underlätta något i budgeten kommer här ett litet tips på hur man fixar fina hinkar att ta med ut på sin 
"trick or treate-runda". Och får man mycket godis och vill spara, är det bara att dekorera även locket, och stänga till.

Jag använde mig utav tomma turkiska yoghurt-hinkar, 
men vilka småhinkar som helst funkar helt klart. Sen behöver du ett bra papperslim eller kanske allra helst en limpistol. 
En bunt med olikfärgade papper av tjockare slag, lite mallar 
och en gnutta fantasi.

Och så här gjorde jag:


Börja med att fästa ett lite tjockare papper runt hela hinken.
Klipp av den del som blir för lång. Fyll på med ytterligare ett för att täcka hela vägen runt. Här tejpade jag faktiskt.På nätet finns en hel drös med Halloween-bilder att skriva ut och använda som mallar. Dessa hittade jag på Creative Companys hemsida för flera år sedan. Den som spar han har... ;0)
Och vet vet?! De kanske finns kvar?


Ett tips är att om du ska använda dig utav flera olika färgade papper, limma inte bara det ena pappret ovanpå det andra. Utan ta dig tiden att få fram effekten när man sätter en bit papper 
under det andra.Tänk på att det är detaljerna som gör det. Efter att jag limmat på alla bilder, så målade jag upptill och nertill med vit tuschpenna. Meningen är att det ska se ut som att det är spindeln som "sytt" runt om hinkarna. 

För att få till skuggeffekter (se det gröna ansiktet) använder jag mig av en svart stämpeldyna och drar försiktigt utmed kanterna. Man kan även dra lite med fingret efteråt för att minska kontrasterna lite. 

Det tar lite tid att göra dessa hinkar för man kan verkligen göra det hur pilligt som helst, men det är samtidigt väldigt roligt... tycker jag! Det är inget för små barn att pyssla med, utan kanske mer för barn från sju år och uppåt.

Det var mitt lilla bidrag i denna pysselstafett.
I morgon lämnar vi plats för STENBULLAR och MOSTERMIA. Spännande att se vad de ska hitta på. Missa inte detta!!

KRaM!!
 
 
 
PsssT...
Vi är många som är med i den här Pysselstafetten, så missa inte att jag idag har en medpysslare och vad hon hittar på finner du HÄR.

måndag 14 oktober 2013

Gröna fingrar?


Jag har aldrig haft "gröna fingrar" och alla krukväxter jag köpt hem har dött efter cirka två veckor. Och då har jag helt enkelt köpt nya. För jag älskar att ha det grönt omkring mig!

När vi för fyra år sedan flyttade till det hus vi nu bor i, trodde jag nog inte att det skulle bli någon förändring direkt.
Men kan ni tänka er?
Jag har fått "gröna fingrar!

Nja, helt ärligt tror jag inte att det beror så mycket 
på mig som på husets goda förutsättningar. Vårt nya hus 
hade STORA tre-glas-fönster. Vilket gjorde att jag köpte nya, stora krukor för att fylla ut dessa stora fönster med. I dessa stora krukor gick det inte att bara sätta ner krukan med växten (som jag alltid gjort), utan jag var tvungen att fylla upp med lecakulor. Det blev väldigt dyrt i längden och eftersom jord är billigare så planterade jag om växterna i stället.

Och det var då det hände...

Billiga växter inköpta på Ica Maxi, började växa så det knakade. Tre-glas-fönstren gjorde att temperaturen var konstant och inga höstvindar virvlade in.
Behöver jag säga att jag gillar mitt "nya" hus?

Idag har dessa "plättar i luften" fått lite stöd av en grov ståltråd. De är alltså inte köpta så här, utan har fått växa till sig och sen har jag virat upp dem. På bilden högst upp ser du hur ostyriga de såg ut innan.


En annan enkel sak att fixa till är att köpa ett 
fint silverfat på loppis, spraya det vitt och plantera en växt 
i det. Jag planterade växten ganska högt, så det hade 
lite mer jord än innan. 

Vad jag gör när växten börjar slingra sig iväg längst bordet?
Ja, det problemet har jag inte riktigt klurat ut än. 
Kanske hamnar den i en större kruka och en ny växt får ta plats i det vita silverfatet. Men jag tycker det är fint än, 
så då får det vara så.


Ha en trevlig måndagkväll!

KRaM!

torsdag 10 oktober 2013

Hemma hos mig...


Jaha!
Här har ni en del av mitt kök. I större delen av huset har det där med shabby chic försvunnit mer och mer, men i köket hänger den här vita hyllan fortfarande kvar. Den ropades in på en auktion för några somrar sen och målades vit.

Nu är den nerplockad och jag har efter en tids funderingar 
kommit på vad jag vill ha istället. Jag ville ha något billigt, enkelt och samtidigt väldigt personligt. På pinterest (ja, jag tjatar lite till om denna fantastiska sida igen) finns det verkligen hur mycket inspiration som helst att tillgå. 
Jag satte mig helt enkelt ner och skrev ut lite fina bilder och citat som jag gilla. Köpte några svarta och några grå kartongark i varierande storlek, på bokhandeln. 
Sen var det bara att börja och se vart det sluta.

Washitejp inköpt på Ica Maxi.


Och så här blev slutresultatet...


Ett av sommarens loppisfynd böjdes till och 
blev en fin, fin ljushållare. På baksidan satte jag dit en självhäftande tavelkrok och klippte bort det som 
stack ut utanför och syndes. På bilden lutar ljuset väldigt, men jag har böjt lite mer sen bilden togs. Det går oftast undan när jag gör saker och vill helst att saker ska göra bums, så därför blir det också lite si och så.
Tur att man kan rätta till småmissarna. Tihi!

Träden har jag tillverkat själv och vill du veta hur man gör är det bara att fortsätta ner här på sidan till förra inlägget.
Den vita krukan som det stora mossbollsträdet står i, är ett loppisfynd som jag gjorde för bara två veckor sedan. Loppis i Folkets Hus här i stan och där fyndade jag två likadana krukor för 15 kr styck. Där snackar vi fynd!!
Lite vit färg på bara och de blev hur fina som helst tycker jag.Allt är inte utskrivet...
Fjärilen har jag stämplat dit själv på ett svart kartongark 
och lövet har jag ritat själv (ni som har ögonen med er ser att det är samma löv som jag målat på sten i tidigare inlägg här på bloggen).

Ser ni var jag använt mig av tejpen?
JA! För att fästa de olika arken på väggen.
Kan det bli enklare?!

Jag är mer än nöjd och köket har fått en helt annan karaktär.
Så låt dig inspirerats och kanske prova själv?

KRaM!!


tisdag 8 oktober 2013

PysselstafettIgår drog ännu en pysselstafett igång,
och den här gången är även jag med.
Om du inte hört talas om en pysselstafett innan, så är det många bloggar som bloggar på ett och samma tema,
flera dagar efter varann i rad.

Den här gången är det barnen som är i focus och så här skrev Stina (ansvarig för pysselstafetten) om denna stafetts tema:

"Temat den här gången blir Pyssel med & för barn & bebis. Jag tänker mig att det vi visar upp ska kunna användas som inspiration för både höstlovspyssel och julklappstillverkning.
 
För inspiration tänk på färger, leka, lära, spara minnen, kompisar, presenter, fart och fläkt, fantisera, skapa minnen, bygga, drömma, skola, hösten, förskola, mysa, vila, tillsammans...Jag hoppas vi ska få ihop beskrivningar på:* pyssel med barn i alla åldrar* pyssel till barn i alla åldrar* saker man kan göra tillsammans och saker man kan göra när man är själv* saker man kan äta och sådant man definitivt inte ska äta ;-)* saker man kan ha eller göra inomhus och saker man kan ha eller göra utomhus* och mycket mer. :-)"


 
Kul tema, eller hur?!
Klicka på HÄR så kommer du till pysselstafettens schema. Därifrån kommer du sedan vidare till alla bloggare som stället upp den här gången (kanske du hittar någon ny blogg att följa) och även dagens pyssel.

 
KRaM!!


måndag 7 oktober 2013

DIY - Mossbollsträd


Ni som kanske har följt mig ett tag vet att jag ibland snöar in på en del pyssel. Och nu har det hänt igen!
Jag är helt enkelt tok-kär i dessa underbara 
små "moss-bolls-träd", som jag kallar dem. 
Vet inte riktigt om de har något namn egentligen.

Och återigen är det Pinterest som har gett mig ide 
och inspiration. Denna underbara sida!
Har du inte en ANING om vad jag pratar om? Då måste du omedelbart googla på vad det är... ja, pinterest alltså.

How To? Ta en kruka och fyll den med en bit oasis. Oasis köper du i vilken matvaruaffär eller blomsterbutik som. Finns även i större pack på typ Panduro och liknande webshopsidor.

Täck oasisen med mossa och stick ner en snygg pinne du hittat i skogen. Kom ihåg att be markägaren om lov, innan du plockar mossan. Mycket viktigt!!

Sedan skär du till en någonlunda rundaktig form på en bit oasis och limmar fast mossa runt den. Lättast att använda är om du har en limpistol. Lämna en litet bit där pinnen kan  tryckas in. Knyt ett band runt krukan och...

KLART!!

Lycka till!


KRaM!!

Pssst...
Vill du se mig göra just ett sådant här mossbollsträd och mycket, mycket mer höst- och julpyssel, samt få lite inspiration till julbordsdukningen? Då ska du ta dig till Kolbergakyrkan i Oskarshamn, den 26/10. Mellan klockan 09.00-11.00 är det kvinnofrukost och för ynka 50 kr får du både frukost och inspiration får lilla mig. Anmälan är ett måste, så hör av dig i så fall!

torsdag 3 oktober 2013

DIY- Måla på sten


Tja, vad ska man säga om detta projekt egentligen?
Det var otroligt roligt att göra och jag hade svårt att sluta. De målade stenarna är perfekta att lägga bredvid en ljusstake och en vas, som lite pricken-över-i.

Så... ut och hitta en fin och skapligt rund sten (mina är plockade på södra Öland) och börja måla. I vanlig ordning har jag hittat min inspiration på Pinterest. 
Pennan jag använt mig av hittar du HÄR
men finns säkert på fler ställen.

KRaM!!