onsdag 23 oktober 2013

DIY - Ljuslyktor


Det pysslas måttligt här hemma just nu.
Tiden finns helt enkelt, men ibland glimmar det till och idag har jag fixat till några ljuslyktor av gamla korv-konserv-burkar.

När vi serverar korv på jobbet handlar vi in jättestora konservburkar från Sibylla. Man säkert fråga både på gatukök och restauranger, om de vill bli av med lite konservbukar. Dessa har jag tingat på jobbet, diskat ur och sprayat svarta. 
Den mindre har det varit fruktcocktail i. Ta en tur i affären och kika efter en bra storlek. Konserver är ju oftast inte så dyra.
Sprayen köper jag billigt på Cheapy.


Skrev ut en liten stjärna på datorn att använda som mall. Det underlättar att tejpa fast den, så att den ligger helt stilla när man med en blyertspenna ritar av den. Går även bra att rista med en spik... om man t ex skulle lägga bort pennan ;0)


Sedan är det bara att börja göra hål med hammare och spik. Det är inte helt lätt på de stora konservburkarna, eftersom de är ganska tjocka. De blir lätt lite buckliga, men det går att böja tillbaka med handen. Självklart går det även att borra hålen, men tänk då på att du använder dig utav ett metallborr.

När alla hålen var på plats, sprayade jag lyktorna en gång till för att dölja att det försvunnit lite färg på en del ställen.

Sedan satte jag små ljuslyktor av glas i konservlyktorna för att inte riskera att ljusen blåstes ut av vinden så lätt.

Blev verkligen jättenöjd!


Ha en fin kväll!

KRaM!!6 kommentarer:

 1. superfint... ska jag testa nån dag! Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte särskilt svåra att göra heller. Ja, testa du med! :)

   Radera
 2. De där måste jag också prova. Har en hel massa burkar liggande sedan i somras när jag sparade på mej för att ha att odla i. Alla gick inte åt så nu blir det till att göra några lyktor också. Fina!

  Kram från Helen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då passar det perfekt att använda dem till ljuslyktor :) Lycka till!

   Kram J

   Radera
 3. så fina ,,, har tagit hem stora burkar från jobbet men inte hunnit ännu....
  blir kanske veckans projekt ... fint att sätta ihop några stycken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Kul att kunna inspirera och tack för att du tittade in :0)
   Kram J

   Radera